Bildediagnostikk

Med bildediagnostikk kan vi vurdere kroppens anatomi og fysiologi, samt påvise unormale funn. Målet er å stille en eksakt diagnose for å kunne gi korrekt behandling, samt informere deg som eier om prognosen. Hos noen pasienter kan det være aktuelt å benytte flere ulike typer bildediagnostikk. Vi tilbyr røntgen, ultralyd, endoskopi og CT.

Bildediagnostikk

Røntgen

Røntgen er et svært viktig hjelpemiddel i vår klinikkhverdag. Vi bruker røntgen ved halthetsundersøkelser, ved indremedisinske utredninger og ved drektighetsundersøkelse (fom dag 45 etter parring). Vi bruker også røntgen for å planlegge operasjoner, samt for kontrollrøntgen etter operasjoner.

Vi har et moderne digitalt røntgen apparat, dette betyr at vi får gode bilder raskt og har også muligheten til å redigere bilder, utføre målinger og zoome inn på områder av interesse. Vi har en egen fremviser hvor vi kan gå gjennom røntgenbildene med deg som eier.

Vi utfører et stort antall HD/AD-røntgen ved klinikken i løpet av et år, og vi er for mange et naturlig førstevalg for denne type undersøkelse. Vi utfører også røntgen av rygg og kne i samarbeid med NKK.

Ved de fleste røntgenundersøkelser må vi sedere dyret for å få gode bilder, et av unntakene er drektighetsrøntgen på tispe. I noen tilfeller trenger vi å utføre kontrast-røntgen, da vil dyret ditt få kontrast enten rett i munnen, direkte i blodet eller direkte i indre organer.

Vi har gode rutiner ved røntgentaking som sikrer optimal kvalitet på bildene og minimaliserer strålingen til pasienter og ansatte.

Vi har også moderne tannrøntgen.

Ultralyd

Ultralyd sender lydbølger inn i kroppsvevet, lydbølgene kommer i retur og vises på ultralyd skjermen.

Vi bruker ultralyd for å undersøke indre organer, leddbånd, sener, muskler og til drektighetsundersøkelse (fom dag 18-25 etter parring). Vi benytter også ultralyd som guide for å ta væske- og vevsprøver.

De fleste ultralydundersøkelser kan utføres når dyret ditt er våkent. Skal hunden din inn på ultralydundersøkelse av buken inkludert drektighetsundersøkelse ønsker vi at dyret kommer inn med full urinblære.

Endoskopi

En kabel som er utstyrt med et lite kamera føres inn i kroppen slik at vi kan undersøke vevet direkte, det hele vises på en stor skjerm gjennom et videosystem. Vi kan også ta ut vevsprøver/biopsier med endoskopi.

På denne måten kan vi undersøke;

  • Luftveier; nesehule, svelg, luftrør og deler av lungene.
  • Fordøyelseskanalen; spiserør, magesekk, øvre del av tynntarm og tykktarm. Dyret må fastes i 24-48 timer før en slik undersøkelse.
  • Ledd
  • Skjeden hos hunndyr
  • Urinblære

Alle dyr som skal ha en endoskopiundersøkelse må legges i narkose.

CT

Grong Dyreklinikk anskaffet i 2020 en GE Revolution ACT.

CT er en radiologisk undersøkelse hvor det tas hundrevis av snittbilder i alle plan av kroppen. CT gir oss informasjon med svært høyt detaljnivå. CT kan utføres med og uten kontrast. Kontrast gir oss informasjon om kontrastopptaket i organer og vev, og derfor informasjon om organfunksjon og vevsendringer.

CT blir ofte brukt ved mistanke om sykdom, skade eller for vurdering av organfunksjon:

  • Hode inkludert hjerne, nese og bihuler
  • Luftveier
  • Brysthule
  • Bukhule
  • Ryggrad
  • Knokler og ledd
  • Urinveier
  • Lever
  • Blodkar

I tillegg benytter vi CT for å vurdere eventuell spredning av kreft. CT gir oss også muligheten til å lage en 3D modell, dette er gunstig for å planlegge et kirurgisk inngrep.

En CT-undersøkelse tar svært kort tid, men det er viktig at dyret ligger helt i ro under undersøkelsen, derfor må alle dyr som skal ha en CT-undersøkelse legges i narkose.

I tillegg til at vi vurderer CT bilder selv, sender vi alltid inn CT bilder til spesialister for avlesning. Ved akutte tilfeller får vi svar innen timer, ellers må det påregnes 3 døgn før vi får svar.

Det er verdt å merke seg at noen forsikringsselskap krever en forhåndsgodkjenning for CT-undersøkelse.

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjemaet så tar vi kontakt med deg så fort vi har mulighet.

Takk! Din melding har blitt sendt.
Ups! Noe ble feil.. Vennligst prøv igjen